1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yapay Zeka Zirvesi Bursa’da Teknoloji Dolu Günler Sunuyor

Yapay Zeka Zirvesi Bursa’da Teknoloji Dolu Günler Sunuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BURSA – Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi, yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonlarla iş insanlarına değer katmak amacıyla yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Bu yılki Teknoloji Zirvesi’nin ana teması “Yapay Zeka” olarak belirlendi. Almira Otel’de düzenlenen etkinliğe TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Selim Baykal, TÜGİAD Genel Başkanı Gürkan Yıldırım, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi ve birçok STK temsilcisi ile iş insanları katıldı. Zirvenin açılışında konuşan TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Selim Baykal, ekonomideki gelişmeleri dikkatle izlediklerini vurgulayarak, sanayicilerin ve iş insanlarının iç ve dış taleplerle ilgili değişimleri doğrudan deneyimlediklerini belirtti. Baykal, azalan ölçek ekonomisinin maliyet artışına neden olduğunu ifade ederek, teknoloji adaptasyonunun bu süreçteki önemine dikkat çekti. Teknolojinin yalnızca katma değerli ürün ve hizmet üretimine katkıda bulunmakla kalmayıp, iş süreçlerini de daha verimli hale getirdiğini dile getiren Baykal, global ölçekte rekabetçilik için bu adımın hayati olduğunu belirtti.

TÜGİAD olarak teknolojiye verdikleri öneme de değinen Baykal, geçmiş yıllarda blok zinciri ve dijital dönüşüm konularında çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, yapay zekanın henüz gelişiminin başlarında olduklarını ifade etti. Baykal, “Her 20-30 yılda bir büyük değişim sürecine giriyoruz. Şimdi de yeni bir dönüşüm süreci içerisindeyiz. Yapay zeka, insanlığa kayda değer faydalar sağlayabilecek uygulamalardan biri olacak ve özellikle savunma sanayi gibi birçok alanda liderlik edecek” şeklinde konuştu.

“Potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeliyiz”

TÜGİAD Genel Başkanı Gürkan Yıldırım da yapay zeka ve teknolojinin günümüz dünyasında önemli bir fark yaratabileceğine dikkat çekerek, iş dünyası ile kamu kurumlarının bu alanda ortak bir vizyon geliştirmeleri gerektiğini vurguladı. Yıldırım, “Ekonomi tarihine baktığımızda, büyük dönüşümlerin genellikle girişimcilik, ticaret ve iş birlikleri sayesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yapay zeka da bizim doğamızda var olan bir alan olarak karşımıza çıkıyor” dedi. Yapay zekanın ekonomik dönüşümdeki rolüne de değinen Yıldırım, “Doğru bir şekilde kullanılan bilgi, büyük farklar yaratabilir. Tüm kurumlarımız bu yeni teknolojiye uyum sağlamalı ve onu ekonomik avantaja dönüştürebilmelidir. Yapay zeka, eksik kaldığımız alanlarda bize avantaj sağlama fırsatları sunmaktadır ve girişimcilerimizin bu potansiyeli en iyi biçimde kullanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜGİAD, 2025 yılı itibarıyla uluslararası faaliyetlerini arttırmayı hedeflediklerini belirtirken, Nisan ayında Çin’e ziyarette bulunacaklarını ve burada TÜGİAD’ın yurtdışındaki ilk resmi şubesini Pekin’de açmayı planladıklarını açıkladı. Ayrıca, Ekim ayında ABD’de de bir şube açılması planlanıyor. Yıldırım, Türk devletlerinde ve Balkanlarda federasyonlar kurmayı da amaçladıklarını aktardı.

TÜGİAD Teknoloji Zirvesi Katılımcıları

“Teknoloji ve yapay zeka, ekonomik dönüşümün yeni aktörlerini belirliyor”

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, teknolojik dönüşümlerin başlangıçta bazı endişelere yol açtığını ancak zamanla yeni ekonomik modellerin oluşumunu sağladığını söyledi. Eski yıllarda petrol ve sanayi şirketlerinin CEO’larının ön planda olduğunu hatırlatarak, günümüzde dijital dünyadaki liderlerin öne çıktığını vurguladı. Girişimcilere destek amacıyla bir girişim sermaye yatırım fonu kurduklarını belirten Burkay, fonun 210 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve Türkiye’nin en büyük fonlarından biri olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, güneş enerjisi üretimi ve girişimcilerin destekleneceği yeni fon projeleri üzerinde çalıştıklarını aktardı. Burkay, teknolojiye yatırımın yalnızca bilgi ve inovasyon ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda büyük finansal kaynaklar gerektirdiğine de dikkat çekti ve küresel ölçekte büyük teknoloji şirketlerinin toplam değerinin 18 trilyon doları aştığını belirtti.

Türkiye’nin ilk Akıllı Şehir Akademisi kuruluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, Türkiye’nin ilk Akıllı Şehir Akademisi’ni kurarak dijital dönüşüm alanında önemli bir adım attıklarını ve akademinin hem girişimciler hem de çalışanlar için eğitimler vereceğini belirtti. Bursa’nın akıllı şehir uygulamalarında öncü olmayı hedeflediğini vurgulayan Direkçi, “Veriyi toplamaktan öte, işleyerek hayata geçiriyoruz. Ulaşım, aydınlatma ve sulama gibi birçok alanda veriye dayalı çözümler geliştiriyoruz. Örneğin, sayaç okumalarında personel yerine uzaktan aktarım sistemlerini devreye almak istiyoruz” dedi. Bursa Planlama Ajansı’nın kurulmasıyla birlikte tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hareket ettiklerini ve akıllı şehir projelerini ortak akılla geliştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir çağrı merkezi kurma çalışmalarına başladığını duyuran Direkçi, “Vatandaşlarımız belediyeyi aradığında, yapay zeka tarafından karşılanacak ve soruları algılayarak bağlı birime yönlendirilecektir. Bu teknolojiyi ne amaçla kullandığımız önemli” diye ekledi.

Yapay zeka konuşuldu

Zirvenin açılış konferansında, Akademisyen ve Yazar Yüce Zerey “Veri odaklı pazarlamada yapay zeka” konulu bir sunum yaptı. Av. Burhan Uyan, “Adalette Dijital Dönüşüm” konusunu değerlendirirken, hiringcycle.ai Kurucusu Ahu Bade Özkan “Yapay zeka ve yetenek yönetimi” ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi. MAP Global Kurucusu Murat Günenç, “Yapay Zeka: İnsanın gelecek simülasyonu” başlığıyla sunum yaparken, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan yapay zeka projeleri hakkında destekleri anlattı.

Türkiye Uzay Ajansı Fırlatma Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanı Fatih Dulkan “Uzay Teknolojileri ve Yapay Zeka” konusunu masaya yatırdı. Ayrıca, iş dünyası ve yapay zeka üzerine bir panel düzenlendi. G20 Genç Girişimciler İttifakı Çin Başkanı Tianqi Han, Çin ile işbirliği fırsatlarını değerlendirirken, Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Kurucusu Halil Aksu yapay zekanın etkileri ve faydaları hakkında bilgi verdi. Tasarımcı Bager Akbay, “Robotlar sanat yapar mı?” konusu ile dikkat çekerken, zirvenin son konuğu Prof. Dr. Sinan Canan, “Yapay zeka özgür iradeye sahip olabilir mi?” başlığıyla konuşma gerçekleştirdi.

Kaynak: Ekonomim

Yapay Zeka Zirvesi Bursa’da Teknoloji Dolu Günler Sunuyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

45ekonomi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin