AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin Açıklamaları
ANKARA – AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, enflasyonun temel nedeninin üretim ve arz eksiklikleri olduğunu ifade ederek, “Enflasyonla gerçek anlamda mücadele edilecekse, enflasyonun çözümü yalnızca arzı artırmakla mümkündür” dedi. Zeybekci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili iddianamenin bir an önce hazırlanması gerektiğini de vurguladı. EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan Zeybekci’nin değerlendirmeleri şöyle:
■ Ekonomide son dönemde bir türbülans yaşanıyor, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Demokrasinin üç temel unsuru vardır: devlet, hukuk ve halk. Bu üç unsurun birbirinden bağımsız olması ve birbirlerini denetleyebilme yeteneklerinin bulunması gerekmektedir. Eğer bu unsurlar eşit güçte bağımsız olursa, herhangi birinin yanlış yapması durumunda diğerleri müdahale edebilmeli. Yeni anayasa üzerindeki tartışmalarda, ekonomi ve bütçe ile ilgili bazı kuralların anayasada yer alması gerektiğini düşünüyorum. Halk adına, sivil toplum kuruluşları ve dernekler gibi unsurların yöneticilere hesap sorması önemlidir.
■ Gençlerin gözaltına alınmasıyla ilgili kamuoyundaki tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kanunlar belli, bu kurallara uymak zorunludur. İzin alınarak yapılan protesto ve yürüyüşler mevcuttur. Ancak provokasyon içeren eylemler, Gezi olaylarından bu yana kabul edilebilir değil. Bireyler, gösteri yapma haklarına sahiptirler, fakat şiddet içeren eylemler sosyal barışa zarar verir.
Ekrem İmamoğlu’nun Diplomayı Elde Etme Yönteminin Eleştirisi
■ Ekrem İmamoğlu’nun diploması hakkında ne düşünüyorsunuz?
O diplomayı kazanma yöntemi haksızdır. Zamanla bu durum bir hak halini almış olsa bile, bu yasal bir meseledir.
■ Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından KOBİ’ler ve reel sektör için ne gibi önlemler alınmalı?
Hayata geçirilen parasal tedbirler süreci 1.5 yıl içinde ortaya çıktı ve bu süre zarfında gerekli kararlar alındı. Faizlerin artırılması, enflasyonu tetikleyen spekülasyonları önlemek için bir zorunluluktu. Bu durum, parayı tüketime yönlendiren bir stratejiydi. Ekonomik tedbirlerin uygulanması gerektiği ve bu sürecin hızlandırılması gerektiği kanaatindeyim.
Gönül Alma Stratejileri
■ Arz seferberliği için gönül alma girişimleriniz var mı?
Gönül kazanmak ucuz bir iş değildir. Öncelikle finansman maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Stratejik ürünlerde üretimi artıracak belirli teşviklerin sağlanması şart. Yatırımların desteklenmesi, ziraat ve sanayide hız kazanmalıdır.
■ Enflasyonla mücadelede zaman aşımı mı yaşanıyor?
Enflasyonla mücadelede parasal tedbirler uygulanıyor. Ancak arz artırılmadan gerçek bir çözüm elde edilemez. Mal üretimini artırmak zorunludur.
■ Vatandaş yüksek kiralarla nasıl başa çıkacak?
Arzı artırmak acil bir gerekliliktir. Enflasyonla mücadele etmenin gerçek yolu, arzın artırılmasıdır. Para vererek refah artırmak mümkün değildir. Arz yetersiz kaldığı sürece, herhangi bir destek kısıtlı kalır.
Sermaye Vergisi ve Kayıt Dışı Ekonomi
■ Türkiye’deki kayıt dışı ekonomi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kayıt dışı ekonominin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bu durum, mevcut ekonomik dalgalanmalarda da etkili olmaktadır. Üretim ve arz artırılmadan yapılan tüm müdahalelerin başarısızlıkla sonuçlanabileceği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.
■ Ekonomide ne gibi dönüşümler bekliyorsunuz?
Ekonomik reformların yapılması, üretimin artırılması ve faizlerin düşmesi gerekliliği üzerinde duruyoruz. Yüksek faiz oranları nedeniyle yatırım yapmak istemeyen iş insanları, bu durumu değiştirecek adımlar atmaları gereklidir. Faiz oranları düşmezse, yatırımlar da azalacaktır.
TÜSİAD ile İlişkiler
■ TÜSİAD ile yaptığınız görüşmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?
TÜSİAD, iş dünyasının önemli bir temsilcisidir. Birlikte çalışmak ve sağlıklı bir diyalog kurmak elzemdir. Herkesin düşüncesine saygı göstermek gerekir. İnsanların farklı kimlikleri olması mesele değildir; önemli olan, ülkenin gelişimi için ortak hedefler doğrultusunda birlikte hareket etmektir.
Kaynak: Ekonomim